Likovna terapija

Kaj je likovna terapija

Likovna terapija po svetu cenjena po svojem “mehkem” a učinkovitem pristopu. Likovni medij je glavno izrazno sredstvo, ki omogoča celosten in kreativen pristop k človeku, učinkovito rešuje probleme in izboljšuje psiho – fizično počutje posameznika. Torej verbalno izražanje za uspešnost terapije ni nujno potrebna, čeprav se v praksi osebe preko likovnega medija sprostijo in se začnejo tudi veliko hitreje odkrito pogovarjati.

1510795_645207112188948_53430765_n

Po svetu se likovna terapija pojavlja v izjemno širokem spekteru zdravstva in svetovanja. V likovno terapijo pa pogosto pridejo tudi ljudje, ki si želijo osebnostnega razvoja in jim likovna terapija služi kot katalizator notranjih uvidov. S široko paleto izražanja vizualnih umetnosti, kot je risanje, slikanje, plasticiranje, fotografija etc. se prilagaja potrebam terapije in pa jasno tudi morebitnim individualnim željam.

Likovna terapija se odlikuje po svoji dostopnosti, saj je primerna za vsakogar, tudi ljudi, ki se ne znajdejo najbolje z besedami, jih nočejo ali pa sploh ne morejo uporabljati. Likovna terapija posebejsmiselna za otroke, saj le te težko ubesedijo kar jih moti. Za likovno terapijo se NE potrebuje posebnih umetniških talentov ali izkušenj.


Likovna terapija z otroci

DSC_0237Teoretično za učinek terapije pri otrocih verbalna komunikacija ni potrebna, pravzaprav likovna komunikacija razkrije veliko več, kar omogoči likovnemu terapevtu vodenje terapije izključno preko likovnega medija. V praksi je ponavadi bolj prisotna kombinacija likovnega in verbalnega, kar pomeni, da se že v procesu ustvarjanja otrok sprosti in pove veliko več, kot bi sicer. Terapevt pa ima medtem tudi likovne izdelke

Otroke je skozi likovni medij ponavadi lahko motivirati, zato so obiski pri likovnem terapevtu prijetni in terapevtsko zaupanje hitro vzpostavljeno.

Likovna terapija uspešno uporablja pri otrocih, ki imajo:

·      čustvene težave (strah, tiki, jeza…)

·      nizko samopodobo

·      neugodna situacija v otrokovem okolju vpliva na čustveno stanje otroka (razveza staršev, nasilje v šoli, smrt v družini…).

·      učne težave (pomanjkanje koncentracije, trema…)

·      razvojnimi motnjami (zgodnje intervencije),

·      vedenjske težave (antisocialno vedenje, agresija, zavračanje šole…)

Likovna terapija z mladostniki

art-therapy-3Likovna terapija za mladostnike je usmerjena na želje, vprašanja in konflikte; mladostnik je spodbujen k temu, da tudi sam sodeluje  v procesu izbiranja tem v terapiji, likovni terapevt pa ga pri tem podpira in pomaga v razvoju. Poleg likovnisti se v tem razvojnem obdobju okrepi tudi verbalno izražanje, tako da v terapiji likovnost ni več nujno dominanta oblika izražanja.

Mladostnik skozi likovnost naveže pristne stike z likovnim terapevtom, ta ga strokovno vodi in mu na nevsiljiv način pomaga v procesu individualizacije, sprejemanja odločitev, navezovanja odnosov, uravnavanja stresa in na splošno spodbuja kreativni pristop k reševanju problemom.