Projekti

Izboljšanje telesne samopodobe z likovno terapijo

S pomočjo Mestne občine Ljubljana je ZLIT šest let zapored ponujalo program likovne terapije na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše (SCOMS) Ljubljana. Triletni program “Izboljšanje telesne samopodobe z likovno terapijo” je bil namenjen mladostnikom. Program se je odvija enkrat tedensko (prilagojenu šolskemu koledarju), udeležnci so bili mladostniki, z obravnavo v SCOMS-u, ki imajo težavo s telesno samopodobo (TS) in so si želeli udeležbe v skupinskih delavnicah likovne terapije.

Program je bil zastavljen iz likovno terapevtskih nalog, ki se osredotočajo na grajenje reziljentnosti na medijske ideale, ozaveščanje slabšalnih okoliščin, ki jih predstavljajo pritiski sovrstnikov, odkrivanje lastnih moči in razumevanje drugačnosti. Teme so se prepletale s ciljem zvišanja lastne TS udeležencev v preventivnem programu in s tem znižanja grožnje nezadovoljstva in slabe TS ter posledično motenj hranjenja v prihodnosti. Izvajalki likovna terapevtka Irena Valdes, MA in akademska slikarka Mateja Korbar Šimić sta skrbeli za ravnovesje med terapevtskim in likovno kreativnim elementom, zato je bila v delavnicah tudi velika pestrost materialov in likovnih tehnik.

Pomoč otrokom z likovno terapijo

S pomočjo Mestne občine Ljubljana je Društvo LIT  šesto let zapored ponujalo program likovne terapije  na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše (SCOMS) Ljubljana. Enoletni program “Pomoč otrokom z likovno terapijo” se je odvijal enkrat tedensko (prilagojenu šolskemu koledarju), udeležnci so bili otroki, z obravnavo v SCOMS-u in so si želeli udeležbe v skupinskih delavnicah likovne terapije.

Likovno izražanje je otrokom najprimernejše izrazno sredstvo, saj so v primerjavi z odraslimi manj spretni v verbalnem izražanju ter pri prepoznavanju in izražanju svojih čustev. Pri likovni terapiji v skupini je likovna umetnost predvsem sredstvo za izražanje posameznikovih čustev, misli in občutkov drugim, hkrati ta proces pomaga otroku pri prepoznavanju lastnih čustev in občutkov. Izvajalki likovna terapevtka Irena Valdes, MA in akademska slikarka Mateja Korbar Šimić sta skrbeli za ravnovesje med terapevtskim in likovno kreativnim elementom, zato je bila v delavnicah tudi velika pestrost materialov in likovnih tehnik.

MOL logotip_promocijski_barvni_mali_cmyk_2 MOLlogo1